środa, 6 stycznia 2010

Kartacze






Składniki
ziemniaki 4,5 kg
ziemniaki gotowane 0,45dkg
0,70dkg mięsa mielonego surowego


Przygotowanie mięsa:
mięso solę ,solą peklową ,ponieważ mięso nabiera po ugotowaniu ładnego koloru , dodaję majeranek jarzynkę,pieprz ziołowy,można wycisnąć czosnek jak ktoś lubi

Ziemniaki tarkuję jak na placki ziemniaczane,odciskam w bawełnianej ściereczce ja mam taką tylko do tego ponieważ ciemnieje materiał dobrze poświęcić ,taką tylko do tego.Po odciśnięciu krochmal który zostanie wyciśnięty dodać i do tego zmielone ziemniaki gotowane.Wszystko mieszamy razem i doprawiam solą według uznania.Robię placek dosyć spory i kładę mięso , ugniatam to tak aby mięso nie wypłynęło ze środka ja to nazywam kulaniem.Kiedy sobie tak kulam to w między czasie nastawiam wodę do której zawsze dodaję jarzynkę lub kostki rosołowe,kartacze wrzucam do wody gotującej (koniecznie) .Wrzucam po kolei jedne wypływają na wierzch , dopiero następne , od wrzucenia ostatniego gotuję ok 30 minut życzę udanego obiadu;)