poniedziałek, 16 listopada 2009

Smacznego
Posted by Picasa
blaszki z chlebem
Posted by Picasa
wszystkie składniki razem
Posted by Picasa
Już o chlebie mówiłam więc podaję przepis sprawdzony i naprawdę smaczny:
1kg mąki pszennej(z tego odsypać 0,5 szklanki i odstawić)
0,5 kg mąki żytniej
1 szkl siemia lnianego
1 szkl płatków owsianych
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl słonecznika
1/5szkl sezamu
2 łyż soli
5 łyżek miodu
zaczyn
3 średnie ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę

Do 3 szklanek zimnego mleka dodaję3 szklanki wrzątku i to wlewam do składników.
Dodatkowo 1 szkl mleka podgrzewam z 1/4 kostki margaryny dodaję odłożoną mąkę pszenną i robię ciasto jak do karpatki.Dodaję to do naszych składników , mieszam ręką i gotowe.
Odkładam zaczyn do następnego chleba , do lodówki.
Ciasto wkładam do foremek wysmarowanychmasłem i bułką tartą , do wyrośnięcia.
Piec 45min w temperaturze 200 stopni
Posted by Picasa
Posted by Picasa
jednak świece są nieodzownym elementem ciepła
Posted by Picasa
Posted by Picasa
 Wszystko zaczyna się kręcić wokół świąt więc ja przy pieczeniu chleba wpadłam na pomysł zrobienia choinki z domków ślimaka , które zbierałam latem i nie wiedziałam po co one mi się mogą przydać.Dziś załączę zdjęcia z owych ozdób, które zrobiły wrażenie na wszystkich moich znajomych , więc produkcja do wyczerpania ostatniego domku ślimaka :)